vrijdag 7 november 2014

Hop

Hop zit in bier,  maar wat is het nu eigenlijk?

Tijdens het wieden van een verwilderd stukje van de moestuin vond ik ineens een hop plant. Ranken kronkelde zich omhoog langs een jonge eikenboom. 

Altijd blij met planten die zichzelf vestigen,  heb ik er meteen een ondersteuning bij gezet en de eikenboom bevrijdt. Hop groeit op alle grond soorten en heeft dus blijkbaar geen moeite met de zware klei van de tuin. 

Vroeger werd hop aan het bier toegevoegd als conserveringsmiddel, maar tegenwoordig alleen voor de smaak. Het maakt het bier bitterder.  Verse hopbellen geven veel meer aroma af, maar om te bewaren zijn ze te nat. In de meeste bier soorten zit dus gedroogde hop. Met uitzondering van een aantal speciale bieren, die worden gebrouwen na de oogst eind auguatus of begin september. 

De plant is familie van de hennep. Hij overwinterd als wortel stok en maakt in het voorjaar nieuwe scheuten. Deze nieuwe scheuten kunnen wel 7 meter lang worden. De plant is mannelijk of vrouwelijk,  maar alleen de vrouwelijke planten geven de hopbellen. Staat de juiste dus in mijn tuin, hiep hoi!

De stengels groeien het liefst verticaal en krullen zich altijd links om. Jonge scheuten zouden lekker moeten zijn. Misschien ga ik dat in het voorjaar proberen. Omdat hij kan gaan woekeren is het wel zaak hem in de gaten te houden. Gelukkig is snoeien geen bezwaar. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten